vr. okt 18th, 2024
hoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een uiterst pijnlijke vorm van hoofdpijn die in aanvallen of clusters optreedt. Deze hoofdpijnen worden vaak als ondraaglijk beschreven en komen meestal aan één kant van het hoofd voor, vaak rond het oog of de slaap.

Kenmerken

Clusterhoofdpijn komt vaak plotseling op, zonder waarschuwing, en kan meerdere keren per dag optreden gedurende weken of maanden. Elke aanval kan tussen de 15 minuten en drie uur duren. De pijn is vaak intens en wordt beschreven als brandend of scherp. Andere symptomen kunnen tranende ogen, verstopte neus en zweten aan de kant van de pijn zijn.

woman's hand on face

Oorzaken

De exacte oorzaak van clusterhoofdpijn is nog niet bekend, maar het wordt verondersteld verband te houden met abnormale activiteit in de hypothalamus, een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor biologische ritmes. Triggers kunnen onder andere alcohol, sterke geuren en specifieke voedingsmiddelen zijn.

Behandeling

Hoewel er geen genezing is voor clusterhoofdpijn, zijn er behandelingen die de ernst en frequentie van de aanvallen kunnen verminderen. Zuurstoftherapie en bepaalde medicijnen, zoals triptanen en verapamil, kunnen effectief zijn. Preventieve behandelingen kunnen ook worden voorgeschreven om de aanvallen te verminderen. Het vermijden van bekende triggers en het aanpassen van levensstijl kan helpen om de frequentie van aanvallen te verminderen.

Door Redactie