Wat houdt rouwverwerking in?

Rouwverwerking is de manier waarmee iemand na het beleven van een erge gebeurtenis tot rust kan komen. Dit proces kan optreden bij het verlies van een beroep, je gezondheid, een woning, een geliefde of een dierbare. De effecten treden in de meeste gevallen het sterkst op bij mensen die een dierbaar persoon verliezen. Ook als een persoon te horen krijgt dat hij of zij ongeneeslijk ziek blijkt te zijn of blijvend gehandicapt is. Er zijn verschillende fases die meestal op komen bij een traumatische gebeurtenis. Deze ervaringen zijn niet voor iedereen even erg en dit kan ook verschillen in volgorde van taken, maar iedereen verwerkt een gevoelens op zijn eigen manier. Wil je meer weten over de vijf fases van rouwen en over de therapie? In dit artikel wordt uitgebreid meer informatie verteld over deze onderwerpen.

De vijf rouw fases

Bij een rouwproces zie je vaak een herkenning terug, dit loopt vaak in vijf verschillende fases. De eerste fase is de ontkenningsfase, hierin zegt het persoon niet veel en wilt eigenlijk met niemand hier nog over praten, omdat hij of zij hier te erg mee zit. De tweede fase is een agressief gevoel, als de waarheid tot iemand doordringt, ontstaat er vaak een boos gevoel. De onzekerheid kan woede oproepen en onder die woede ligt pijn. De volgende fase is onderhandelen, deze fase is het herstel waarin men nog hoop heeft dat dit allemaal herstelt kan worden. De vierde fase is een depressie fase, hierin wordt de realiteit geaccepteerd door gevoelens van spijt, angst, onzekerheid en schuld. Soms word je herinnert van het verlies uit het verleden en dit kan erg pijnlijk zijn. De vijfde fase is aanvaarding en in andere woorden betekent dit accepteren. 

Therapie

Een therapie hiertegen kan erg handig, maar ook zeker fijn zijn. Dit wordt gedaan door personen die hier veel kennis over hebben en vaker cliënten hebben gehad die ook last hebben van met het verwerken van een verlies. Bij rouwtherapie kan een cliënt geholpen worden met de traumatische gebeurtenis een plekje proberen te geven op een veilige plek. Dit kan erg goed voor de cliënt zijn en achteraf een goede keuze geweest zijn. De therapeut doet alles stapje voor stapje in diverse fases. De cliënt bepaalt het tempo en die houdt de therapeut aan. De juiste rouwtherapeut vinden kan op verschillende manier en de juiste manier is via het internet.